Nuffnang

Powered By Blogger

Monday, November 1, 2010

.: sPeciaL entRy to KaK ChoTTy :.

yuhuuu!!
ahkak chotty..chotty..
as promised
spesel entry utk akak
resepi kek keju (cm pelik bunyinyer bila guna tatabahasa yg paling betul..heeee) aritu

nnti akk buat tau
pastu tempek kt blog akk
x larat nk mam sndiri..bwk pegi skul
pasti ramai tukang mkn..muahaha!

ni resepi nyer :
  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt(*ayu gune fresh cream je)
  • 2 sudu besar jus lemon(*kekadang ku durhaka sket..belasah je ngan sunquick)
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula(* sbb nk taruk topping, ku kurangkan gula nyer..heee)

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap. 
..akk sila print dan buat ye..jgn peram resepi ni wat pekasam..heheh!
dh senang ni..campak sume dlm blender pastu tekan je.. (^__^)

p/s : dh nk blk..yeay! yeay! (senget.. dr kul 9am td ku dh berkira2 nk blk..ishh..ishh..ish..pe nk jadi..)

No comments:

Post a Comment